Få den beste oppdateringen på nyboligmarkedet - bli med på årets konferanse

Publisert

Årets konferanse har et stort alvor over seg! Hvor lenge skal norsk boligproduksjon gå for halv fart? Er dette den nye normalen? Uforutsigbar global handel fører til at gamle sannheter forvitrer.

Hva er den nye sannheten om fremtidens boligforsyning? Ny boligutvikling er nå preget av stor finansiell innsats, årevis med lånebelastning mellom investering og tilbakebetaling og med en samlet skyhøy risiko. De som trenger en bolig må vurdere økte pendleravstander for hvert år, mens aktørene i boligbransjen avvikler. Kom og hør hva bransjens egne og samfunnsanalytikere mener om hva som skal til for å hindre redusert boligvelferd for mange!

Vi ønsker å gi deg det bestet bilde av hva som ligger i boligpolitikken fremover - så håper vi ser deg på årets Boligkonferanse. Meld deg på og sikre plassen din nå.

Noen høydepunkter fra konferansedagen 20. mai.

Her kan du se hele programmet for konferansedagen tirsdag 20. mai

Økt boligbygging
Hvilke tendenser kan vi finne i de ferske boligtallene for april som presenteres ved åpningen av Boligkonferansen?
Lars Jacob Hiim adm. direktør i Boligprodusentenes Forening legger frem nyboligtallene ved åpning av konferansen.

Statssekretæren om regjeringens boligpolitikk
Martin Østtveit-Moe (Ap), statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet vil orientere om regjeringens boligpolitikk og hvordan man kan nå 130 000 igangsatte boliger til 2030, og bransjen vil stille spørsmål og diskutere hvordan vi kan nå dette.

Norges Bank om pengepolitikk og rentesettingen
informerer om hvordan de tar beslutninger om styringsrenten, og hvilke faktorer vurderes i prosessen? Hva betyr renteutviklingen for boligbyggere – med tanke på husholdningenes kjøpekraft, boligmarkedets utvikling, kronekursen og andre nøkkelforhold i norsk økonomi? Pengepolitikk og utsikter for norsk økonomi ved direktør for pengepolitikk i Norges Bank Ole Christian Bech-Moen.

Økonomi i en urolig verden
Nyboligmarkedet er nå preget av mye usikkerhet. Etter en oppgang i starten av året, virker det som om salget og igangsettingen flater ut. Årsakene er trolig en kombinasjon av avlyst rentenedgang, fortsatt vekst i byggekostnadene og ikke minst stor usikkerhet om verdensøkonomien. Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i SpareBank1 Markets, skal foredra om hva som skjer i verdensøkonomien, virkninger for Norge generelt og bolig spesielt.

På kvelden blir det festmiddag med utdeling av priser for årets boligprosjekt, årets medlem og årets bidragsyter. 

Høydepunkter fra fagseminaret 21. mai

Her kan du se hele programmet for fagseminaret onsdag 21. mai

Finansiering av infrastruktur
Løsning for finansiering av infrastruktur for ny boligbygging krever ofte mye tid og bringer inn usikkerhet om store kostnadsposter i boligprosjekter. Vi ser nærmere på denne utfordringen hvor vi belyser både dagens praksis med utbyggingsavtaler og ny modell for grunneierfinansiering etter lovforslag prop. 115 L (2024-2025). Det blir orientering ved advokatene i OBOS Dagrunn Grønvik og Pål Grønnæss og fagdirektør Magnar Danielsen i planavdelingen i KDD, og deretter blir det diskusjon og erfaringsutveksling med deltakerne på seminaret.

Nye energi- og klimagasskrav i TEK
Det forventes at nye energi- og klimagasskrav i TEK snart vil bli sendt på høring (før sommeren). For energikravene i TEK forventes det innføring av energirammer basert på vektet, levert energi, og innføring av ny beregningsmetodikk gitt i NS 3031:2025. Dette betyr bruk av nye beregningsprogrammer, og at valg av energiforsyningen får større betydning for tilfredsstillelse av energikravene. For klimagassutslipp forventes det innføring av utslippsrammer med maksimale utslipp fra materialer (kg CO2e/m2), og at omfanget vil være tilsvarende dagens regnskapskrav for boligblokker (A1-A5, B2 og B4). Det forventes at utslippsrammene også gjøres gjeldende for eneboliger og småhus. Lars Myhre, teknisk sjef i Boligprodusentenes Forening informerer om status for nye TEK-krav.

Ikke bare-bare med lek
Lekeplasser inngår i de fleste større boligprosjekter, og bør planlegges for god funksjon og trygg lek. Vi får høre nærmere om hvordan lekeplasser kan prosjekteres på en god måte med utgangspunkt i prosjekter som er gjennomført med finansiering fra Sparebankstiftelsen DNB. Gunnar Bothner-Bye fra Halogen foredrar om erfaringer med utviklingsarbeid for barn og unge.

Natur og utbygging
Å ta vare på naturen er en stor utfordring for alle som bygger boliger og fritidsboliger. I dag foregår mye av utbyggingen på naturtomter, og dersom nybygg i fremtiden kun skal skje på allerede bebygde, grå områder, vil det skape store utfordringer for boligbyggere, særlig i distriktene. Mange kommuner gjennomgår sine kommuneplaner og tar ut utbyggingsmuligheter. Kan planvask forhindre ønsket boligbygging, og tilgang til tomter? Vil tilbudet av byggbare tomter reduseres slik at dette bidrar til ytterligere kostnadsvekst for nye boliger? Vi ser nærmere på konsekvenser av motsetningene mellom natur og boligforsyning.